Sauvon kouluhanke etenee hyvin

Kunnallislehden pääkirjoituksessa (tiistai 9.10.) epäiltiin, että Sauvon koulun rakennushankkeen päätöksenteossa olisi “jänniä haasteita”. En tunnista tätä väitettä lainkaan. Viime syksynä koulun tilanne herätti kyllä ymmärrettävästi suuria tunteita niin kuntalaisissa kuin luottamushenkilöissä. Syksyn 2017 budjettikeskusteluissa Sauvon kunnan luottamushenkilöt löysivät kuitenkin vahvan yhteisymmärryksen kouluasian ratkaisemiseksi.

Koulun suunnittelu- ja rakennustoimikunta on kokoontunut vuonna 2018 viisi kertaa, ja hanke etenee täysin aikataulun mukaisesti. Olemme toimikunnassa kiinnittäneet erityistä huomiota tiedotukseen, ja Sauvon aiemmista toimintatavoista poiketen jokaisesta kokouksesta ja sen päätöksistä on tehty napakka kokoustiedote, joka on lähetetty luottamushenkilöille ja on vapaasti kaikkien kuntalaisten luettavissa kunnan nettisivuilla.

Tiedotusvastuu on jaettu siten, että koulukeskuksen rehtori vastaa tiedotuksesta koulun sisällä ja toimikunnan esittelijänä toimiva tekninen johtaja vastaa hankkeen yleisestä tiedotuksesta ja tiedotuksesta kuntalaisille.

Tässä vielä lyhyt kertaus hankkeen etenemisestä:

  • Joulukuussa 2017 kunnanvaltuusto myönsi määrärahan alakoulun sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi joko nykyistä kiinteistö peruskorjaamalla tai uudisrakentamisen kautta
  • Erilaiset ratkaisut mahdollistava kaavamuutos koulun kortteliin laitettiin vireille heti tammikuussa 2018 ja muutos hyväksyttiin helmikuussa
  • Alkuvuoden ajan viranhaltijat selvittelivät olisiko järkevintä korjata vanhaa vai rakentaa uutta. Maaliskuussa toimikunta päätti esittää kunnanhallitukselle, että suunnittelu voisi jatkua ns. “yhdistelmämallilla”, jossa huonokuntoisin osa alakoulua puretaan, mutta liikuntasalin puoli peruskorjattaisiin suurella korjausasteella ja vanhan alakoulun ja yläkoulun väliin rakennettaisiin lisäosa, joka yhdistäisi koulukeskuksen.
  • Kunnanhallitus antoi yksimielisen siunauksen yhdistelmämallille, jonka jälkeen virkamiestyönä laadittu hankesuunnitelma hyväksyttiin toukokuussa hallituksessa ja kesäkuussa valtuustossa. Valtuustossa hankesuunnitelma hyväksyttiin yksimielisesti ja toimikunta sai valtuustolta kiitoksen ripeästä toiminnasta
  • Kesän aikana kilpailutettiin arkkitehtisuunnittelu sekä hankkeen valvonta, jotta tarkempi suunnittelu voisi alkaa heti alkusyksystä. Hallitus valitsi molemmat elokuussa.
  • Syyskuussa toimikunta myös vieraili lähialueen kouluissa hakemassa kokemuksia ja neuvoja Sauvon rakennushankkeeseen
  • Uuden rakennuksen yksityiskohtainen suunnittelu arkkitehdin ja teknisen toimen johdolla on parhaillaan käynnissä. Yksityiskohtaiseen suunnitteluun osallistetaan myös koulun henkilökunta sekä oppilaat.
  • Alkuperäisen aikataulun mukaisesti arkkitehtisuunnittelun pitäisi valmistua tämän vuoden loppuun mennessä, jolloin pääsisimme kilpailuttamaan ja aloittamaan käytännön purku- ja rakennustyöt vuoden 2019 alkupuolella.

Toimikunnan kokouksissa on vallinnut hyvä henki ja selkeä yhteinen näkemys. Olemme edenneet kunnallisen päätöksenteon maailmassa niin ripeästi kuin on ollut mahdollista. Harva näin suuren mittaluokan hanke on yksityiskohtaisessa suunnittelussa alle vuoden kuluttua määrärahojen hyväksymisen jälkeen.

On mahdollista, että “jänniä haasteita” tulee vielä eteen ennen kuin remontoidun koulukeskuksen avajaisia vietetään, mutta toistaiseksi niitä ei onneksi ole vielä tullut vastaan.

 

Kirjoitus on julkaistu Kunnallislehden mielipidepalstalla 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *