Kasvisruokaintohimot voisi suunnata sesonkiruoan suosimiseen

Puolustusvoimien ruokailuun tehdyt pienehköt muutokset kasvisruoan lisäämiseksi ovat herättäneet runsaasti intohimoja, kuten kasvisruokailu julkishallinnon instituutioissa aiemminkin – kuka voisikaan unohtaa Helsingin valtuuston keskustelua kasvisruokapäivästä vuodelta 2010!

Taistelu käydään usein lihan ympärillä: kuoleeko ihminen ilman lihaa vai tuhoutuuko maapallo? Mikäli oikeasti halutaan miettiä terveellistä ruokavaliota ja ruoan ympäristövaikutuksia, näkökulmia on muitakin. Syödäänkö kouluissa, vanhainkodeissa ja puolustusvoimissa esimerkiksi lähiruokaa ja sesonkiruokaa?

Lähellä kasvatettu ja tuotettu ruoka on paitsi ympäristöystävällisempää, usein myös eettisempää: Suomen laki vaatii lihantuottajilta monia eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita. Eläinsuojelulain uudistus on juuri loppusuoralla, ja eläinten hyvinvointiin on tulossa taas lisää vaatimuksia – hyvä niin. Mutta miksi valtio sallii sellaisten eläintuotteiden tarjoamisen lounasruoaksi valtion laitoksissa, jotka eivät täytä samoja eettisiä kriteereitä kuin asetamme omille tuottajillemme?

Ruoka on maukkaampaa ja ympäristöystävällisempää, kun sitä syödään oikean sesongin aikana. Säilöntäaineita ja varastointia tarvitaan vähemmän, kun ruoka pääsee nopeasti pellolta lautaselle. Julkisissa laitoksissa sesonkiruoasta voi tehdä myös aktiviteetin vaikka sienestämällä tai marjastamalla yhdessä vanhusten ja päiväkotilasten kanssa!

Tämän katastrofaalisen kuivan kesän johdosta eläinrehua ei välttämättä riitä tai sitä ei ole varaa ostaa koko karjalle. Moni nauta Suomessa joutuu nyt ennenaikaisesti teuraalle, joten markkinoilla oleva ”ylimääräinen” liha olisi hyvä saada käyttöön, jotta sitä ei jouduta heittämään hukkaan – se vasta olisi resurssien tuhlaamista.

Maassa, jossa hirvieläimet aiheuttavat runsaasti vaaratilanteita liikenteessä, tuntuu todella uskomattomalta, kun lounasravintola myy tarhattua ulkomaista saksanhirveä. Onko metsästysseurojen kanssa mahdollista tehdä yhteistyötä riistan saamiseksi vaikka vanhusten lautasille?

Ja mitä tulee siihen lihansyöntiin? Itse uskon siihen, että ihminen ei tarvitse lihaa joka ikinen päivä – eikä maapallomme kestä, mikäli kaikki ihmiset näin söisivät. Kun syö kasvisruokaa suuren osan viikosta, säästyy rahaa siihen, että voi ostaa kotimaista laatulihaa silloin kun lihaa haluaa syödä.

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomien mielipideosastolla 31.8.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *