Kuntastrategia – sanahelinää vai johtamista parhaimmillaan?

Kuntastrategia on tärkein asiakirja, josta kunnanvaltuusto päättää koko valtuustokautensa aikana. Se on kunnan tärkein johtamisen väline. Strategialla vaikutetaan kunnan palveluihin ja tulevaisuuteen: miltä oman kunnan halutaan näyttävän tulevaisuudessa, mitä tavoitetta kohti lähdetään tekemään töitä yhdessä luottamushenkilöiden, työntekijöiden ja kuntalaisten kanssa.

Kuntastrategia saattaa kuulostaa turhalta paperilta tai hienostelevalta sanahelinältä. Oma lähtökohtani on, että kun jotain tehdään, niin tehdään kunnolla. Sama koskee Sauvon kunnan strategiatyötä –  kun asiakirjaa on valmisteltu lähes vuoden ajan eri kokoonpanoilla, se pitää panna myös täytäntöön.

Strategiaa on noudatettava esimerkiksi kun valtuusto vuosittain päättää, mihin kunta laittaa rahaa ja mistä rahaa otetaan pois.

On tärkeää, että myös kuntalaiset pääsevät osallistumaan strategiatyöhön – siksi Sauvossa strategian valmistelu aloitettiin kuntalaiskyselyllä ennen kuin yhtäkään kokousta asiasta oli pidetty. Kuntalaiset saivat päättää niistä lähtökohdista, josta valtuuston strategiatyö alkoi.

Syksyn ja talven aikana valtuutetut ja viranhaltijat ovat työstäneet Sauvon tulevaisuuden tavoitteita eteenpäin. Kunnanhallitus on pyytänyt luonnosvaiheessa olevasta strategiasta laajasti mielipiteitä kunnan eri toimielimiltä ja kunnan keskeisiltä sidosryhmiltä – lisäksi toivomme mahdollisimman monen kuntalaisen ottavan kantaa Sauvon tulevaisuuteen.

Kunta järjestää kaikille avoimen tilaisuuden tutustua ehdotukseen Sauvon strategiasta tiistaina 17.4. klo 18 koulun ruokasalissa. Lisäksi kaikki kuntalaiset ja kesäasukkaat voivat kertoa mielipiteistään kunnan nettisivuilta löytyvällä lomakkeella.

Tässä vaiheessa Sauvolle asetetuissa tavoitteissa korostuu erityisesti aktiivisempi viestintä, kunnan palveluista tiedottaminen ja sähköisten palveluiden lisääminen sekä kuntalaisten osallistaminen päätöksenteossa. Kunnan tehtävistä on korostettu erityisesti hyvinvoinnin edistämistä ja elinkeinojen kehittämistä koulu-, päiväkoti- ja kulttuuripalveluiden lisäksi.

Kunnanhallitus toivoo, että kaikki sauvolaiset voivat sitoutua yhdessä tehtyyn strategiaamme, jonka  valtuusto hyväksyy kesäkuussa.

Satu Simelius
Sauvon kunnanhallituksen puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Kunnallislehdessä 17.4.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *