Ei kukkia naistenpäivänä, kiitos!

8.3. vietetään jälleen kansainvälistä naistenpäivää. Viime vuosina Suomessakin on yleistynyt tapa jakaa ruusuja naisille naistenpäivän kunniaksi. Kukkia on kiva saada ja antaa. Naistenpäivä ei kuitenkaan ole kansallinen kukkapäivä.

Naistenpäivän tarkoitus on ”juhlistaa naisten saavutuksia, vaatia muutosta ja juhlia niitä tavallisia naisia, jotka ovat rohkeudellaan ja päättäväisyydellään vaikuttaneet poikkeuksellisella tavalla oman maansa tai yhteisönsä historiaan” (UN Women). Naistenpäivän historia rakentuu erityisesti sosialistinaisten kamppailuille Pohjois-Amerikassa parempien työolojen puolesta ja Venäjällä naisten äänioikeuden ja poliittisen osallistumisen puolesta.

Maailmanlaajuisesti vertaillen Suomessa on todella helppoa olla nainen. Haluan kiittää niitä miehiä ja naisia, jotka ovat taistelleet sen puolesta, että Suomessa minultakaan ei ole kiellettyä äänestää, käydä töissä, asettua vaaleissa ehdolle, toimia toimitusjohtajana, pääministerinä ja presidenttinä.

Maailma ei kuitenkaan ole valmis. Huhtikuussa käydään kuntavaalit, ja vaikka ehdokasasettelua ei ole vielä vahvistettu, ennakkotietojen mukaan jälleen kerran naisia on vähemmän ehdolla kuin miehiä. Kuntapolitiikka on tärkeä ponnahduslauta kovempiin politiikan tehtäviin, joten juuri siksi kuntavaalien tulos kertoo paljon siitä, millaisia ihmisiä meillä on Suomessa päättäjinä tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä Suomen kunnanvaltuutetuista vain noin 36 prosenttia on naisia. Kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajista sitäkin harvempi. Siitäkin huolimatta, että naiset itse äänestävät miehiä ahkerammin.

Liian usein nykyisessä naistenpäivän vietossa naisille jää vain yksi rooli: vastaanottaa miesten kukat ja kehut siitä, miten ihania naiset ovatkaan. Tämä on täysin vastoin päivän alkuperäistä ajatusta: naisten poliittista ja taloudellista toimijuutta.

Haastan kaikki tekemään naistenpäivän kunniaksi jotain konkreettista naisten toimijuuden esitämiseksi: pyydä naista pitämään puhe, kehu häntä esimiehelle, kerro miksi aiot äänestää tiettyä naisehdokasta. Sitten voit antaa kukan siihen päälle, jos siltä tuntuu.

Satu Simelius
Sauvon kunnanhallituksen jäsen
Keskustan puoluevaltuuston varapuheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Turun sanomissa 8.3.2017

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *